Κούρκουλος Σεβαστιανός – Sebastianos Kourkoulos [1913-1984]

Κερκυραίος ζωγράφος γεννημένος στις Αρμενάδες αρχές Μαρτίου του 1913, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ακουαρελίστες- νατουραλιστές, που ανέδειξε η χώρα μας. Μαθητής του Αγγελου Γιαλινά. Αν και ακουαρελίστας, υπήρξε λάτρης και ήταν επηρεασμένος από την τεχνοτροπία των Προσαλέντη και Μποκατσιάμπη. Μέχρι τις 9 Νοέμβρη του 1984 που έφυγε, λάτρευε και νοσταλγούσε το νησί του που στερήθηκε από το 1931, όταν και ήλθε στην Αθήνα για τη Σχολή καλών τεχνών για να θητεύσει πλάι στον Κώστα Γραμματόπουλο.
Εργα του κοσμούν μεγάλες πινακοθήκες, όπως Μονάχου, Ρώμης κλπ, αλλά και την Εθνική μας Πινακοθήκη και πάμπολλα βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Εκανε πολλές ατομικές εκθέσεις (κυρίως στον Παρνασσό), είχε συμμετοχές και σε μαζικές σε εσωτερικό και εξωτερικό, ενώ έλαβε μέρος αδιαλλείπτως σε 11 πανελλήνιες καλλιτεχνικές εκθέσεις που διηξήγοντο ανά 4ετια με αυστηρότατη επιλογή εκθεμάτων ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής που υποβάλλονταν προς έγκριση.
Τα θέματά του άκρως νατουραλιστικά, που έγγιζαν τα όρια της φωτογραφίας, ήταν κυρίως νεκρές φύσεις και τοπία, με έφεση στη θάλασσα και ελαιόδενδρα. Αγιογράφησε προς το τέλος της ζωής του.

Advertisements

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.