Καμπάνης Μάρκος – Markos Kampanis [1955]

Ο Μάρκος Καμπάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 και σπούδασε ζωγραφική στο Wimbledon και στο St Martin’s School of Art στο Λονδίνο, όπου έμεινε από το 1974 έως το 1980. Στο διάστημα των σπουδών του παρακολούθησε για αρκετούς μήνες το εργαστήριο συντήρησης του Σταύρου Μιχαλαριά καθώς και το εργαστήριο χαρακτικής Apollo Etching Studio. Το 1983 έζησε για έξι μήνες στη Φλωρεντία ζωγραφίζοντας τοπία και μελετώντας τα μουσεία της Ιταλίας.

Εκτός από τη ζωγραφική ασχολείται και με τη χαρακτική. Έχει οργανώσει το εργαστήριο χαρακτικής «Το Όρος» στις Καρυές του Αγίου Όρους, όπου εκτυπώνονται χαλκογραφίες για μονές, ιδρύματα και μουσεία κατευθείαν από τις αυθεντικές μήτρες του 18ου και 19ου αιώνα, συμμετέχοντας έτσι στην προσπάθεια μελέτης, διαφύλαξης και προβολής της Αγιορειτικής κυρίως χαρακτικής. Είναι επιμελητής της Αγιορειτικής Πινακοθήκης της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, η οποία ασχολείται κυρίως με το εικαστικό έργο σύγχρονων καλλιτεχνών που έχουν εμπνευστεί από το Άγιον Όρος καθώς και με την ιστορία της θρησκευτικής χαρακτικής που κάποτε άνθιζε εκεί.

Έχει συνεργαστεί με τις Εκδόσεις Αστήρ, Ίνδικτος, την Εκδοτική Αθηνών και τις Εκδόσεις του Φοίνικα αλλά και άλλες για την εικονογράφηση βιβλίων. Έχει φιλοτεχνήσει τοιχογραφίες στην Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας, στην Ι. Μ. Σινά, στην Ι. Μ. Μονή Ιβήρων και την Ι. Μ. Βατοπαιδίου, ενώ παλαιότερα ασχολήθηκε και με η σκηνογραφία.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται οι συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χόρν, στην Art-Athina, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στην Πινακοθήκη Πιερίδη, στην Αίθουσα Σκουφά, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην Γκαλερί «Χρυσόθεμις», στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, και στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας. Στο εξωτερικό συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στη Μ. Βρετανία (Camden Arts Center, Phoenix Gallery, Βear Steps Gallery, Gateway Arts Center, Gallery K, The Church of all Hallows), στην Ισπανία στην Taller Galleria Fort, στην 17η Βiennale εικονογράφησης παιδικού βιβλίου στη Σλοβενία, στη Lessedra Gallery στη Βουλγαρία, στην Del Bello Gallery στον Καναδά, στο Marietta/Cobb Museum of Art στις Η.Π.Α., στο Muban Foundation στην Κίνα. Το 1984 συμμετείχε στην ελληνική εκπροσώπηση στην 15η Biennale Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

dimartblog.com

 

Markos Kampanis was born in Athens in 1955 and studied painting in London.
He is a painter and a printmaker. He has also worked as a book illustrator and has created many murals, mainly church commissions.
He has shown his work in seventeen one man shows and many group exhibitions in Greece and internationally. Major one man exhibitions were hosted at The Byzantine Museum in Athens and The Cultural Foundation of The National Bank of Greece.
His work can be found in the collections of The Vorres Museum, The Pierides collection, The Alpha Bank collection, The Byzantine Museum in Athens and The Cultural Foundation of The National Bank of Greece.

Παραπομπές

ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ

Advertisements

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.