Ευρωπαίοι καλλιτέχνες και περιηγητές τον 19ο αιώνα στην Ελλάδα

Το φαινόμενο του Φιλελληνισμού, που αναπτύχθηκε τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, και γαλουχήθηκε μέσα στο κλίμα του κλασικισμού και του ρομαντισμού, έφθασε στην πλήρη του έκφραση με το μεγάλο ξεσηκωμό των Ελλήνων.
Ο εικαστικός φιλελληνισμός έφερε στο προσκήνιο μια πλούσια παραγωγή έργων φιλοτεχνημένων από ρομαντικούς, Ευρωπαίους καλλιτέχνες , Γάλλους-κυρίως-Άγγλους, Ιταλούς, Γερμανούς.
Κατ’ εξοχήν «φιλέλληνας ζωγράφος» θεωρείται ο Eugene Delacroix, o οποίος έχοντας ως πηγή έμπνευσης τα ποιήματα του Byron φιλοτέχνησε εμβληματικές παραστάσεις, που θεωρήθηκαν φιλελληνικά μανιφέστα.

Το φιλελληνικό ρεπερτόριο αναπτύχθηκε γύρω από ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα της Ελληνικής επανάστασης και από τη φρίκη και τα δεινά του πολέμου για τον άμαχο πληθυσμό

Επίσης Ευρωπαίοι περιηγητές περιηγήθηκαν στην Ελλάδα στη διάρκεια του 19ου αιώνα πριν και μετά την Επανάσταση του 1821, αναζητώντας επαφή με το κλασικό ιδεώδες των σπουδών τους και αργότερα κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους. Για τον τρόπο ζωής, τα ήθη και έθιμα Ελλήνων και Τούρκων.

Κοινός τόπος όλων αυτών των ταξιδιωτικών αφηγήσεων, ήταν η τελική διαπίστωση της υπεροχής των Ελλήνων έναντι των Τούρκων σε κάθε επίπεδο, πολιτισμικό, πνευματικό, ηθικό και εμπορο-οικονομικό. Κάνουν λόγο για έναν ευγενή λαό που δυναστεύεται από βαρβάρους, μιλούν θερμά για τους απογόνους μιας ένδοξης κληρονομιάς στην οποία τόσα όφειλε η Ευρώπη. Τα συμπεράσματά τους οδηγούν έτσι αβίαστα στην ανάγκη υποστήριξης των χριστιανών Ελλήνων. Προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες, διαφωτίζοντας και αφυπνίζοντας τους συμπατριώτες τους στην Ευρώπη για το ελληνικό ζήτημα. Οι περιηγητές αυτοί, όπως και οι περισσότεροι φιλέλληνες, παρακινήθηκαν εθελούσια και με ανιδιοτέλεια, εμπνεόμενοι μόνο από υψηλά ιδανικά και αρχές.

Advertisements

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.