Παπαδοπεράκης Θωμάς – Thomas Papadoperakis [1943-2002]

Γεννημένος το 1943 στα Σπήλια Ηρακλείου, ο Θωμάς Παπαδοπεράκης έρχεται από την παιδική του ηλικία σε επαφή με την βυζαντινή ζωγραφική της Κρητικής Σχολής. Κάνει σπουδές Χαρακτικής, Ζωγραφικής, Σκηνογραφίας και Κεραμικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα κοντά στους Μαυροϊδη, Γραμματόπουλο, Βασιλειάδη και στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι κοντά στον Gustave Singier, αποσπώντας διακρίσεις.

Κατά την επταετή διαμονή του στο Παρίσι συναναστρέφεται καλλιτεχνικά τον Γιάννη Τσαρούχη και ισχυρές προσωπικότητες από τον κύκλο της τέχνης, όπως την Iris Clert, τη Lila de Nobili, τον Αλέξανδρο Ιόλα, τον César, τον Tériade.

Δύο φορές βραβευμένος για τη ζωγραφική του (Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», Ηράκλειο, 1988 και Βραβείο Κοινού στη Διεθνή Έκθεση Art Jonction, Κάννες, 1995), έχει στο ενεργητικό του δώδεκα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και Γαλλία και πολλές σημαντικές διεθνείς συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις.

Παρά τον πρόωρο χαμό του (Νίκαια, 2002), το έργο του τον αναδεικνύει ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής.

Έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη των Αθηνών και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η συλλογή του
Élie de Rothchild στο Παρίσι.

Advertisements

About G+D

ARTA GREECE
This entry was posted in ΖΩΓΡΑΦΟΙ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.